Uspješno si prijavljena na stranicu!

Izaberi svoj tjedan trudnoće i saznaj novosti i zanimljivosti skrojene za tebe ...Sakrij tjedan trudnoće

Kako vaša beba raste - 3. tjedan

A- A A+ Ispiši članak
Objavljeno 11.07.2012. u rubrici: 3, Prvo tromjesečje

Kako to izgleda ovaj mjesec

Vaša beba je samo jedna malena loptica koja se sastoji od nekoliko stotina stanica koje se umnožavaju velikom brzinom. Nakon što se loptica stanica (zvana blastocista) smjestila u maternici, dio koji će se razviti u posteljicu počinje proizvodnju hormona trudnoće hCG (humani korionski gonadotropin), koji govori vašim jajnicima da zaustavi ispuštanje jajašaca i aktivira povećanu proizvodnju estrogena i progesterona (koji potiču rast posteljice). hCG je hormon koji test na trudnoću prikazuje pozitivnim, do kraja tjedna, možete se testirati na trudnoću i dobiti pozitivan rezultat! (Ako je test negativan, a vi još uvijek ne dobivate mjesečnicu dva ili tri dana, pokušajte ponovo).

U međuvremenu, amnionska tekućina se počinje skupljati oko loptice stanica u šupljini koje će tek postati amnionska vreća. Ta će tekućina čuvati dijete u tjednima i mjesecima koji dolaze. Upravo sada, vaša mala blastocista prima kisik i hranjive tvari (i odvode se otpadne tvari) kroz primitivni sustav cirkulacije sačinjen od mikroskopskih tunela koji povezuje vašu bebu u razvoju s krvnim žilama u stjenci maternice. Posteljica neće biti dovoljno razvijena da preuzme ovaj zadatak do kraja sljedećeg tjedna.

Kako se vaš život mijenja?

Značajan susret dogodio se u Vašem tijelu - jedan spermij je probio kroz vanjsku membranu vašeg jajašca i došlo je do oplodnje. Nekoliko dana nakon začeća, oplođeno jajašce smješta se na sluznici maternice i počinje rasti. Beba je u razvitku! Vjerojatno još ne znate da ste trudni, ali možete primijetiti do kraja ovog tjedna.

Iznenađujuće činjenice - rani simptomi trudnoće

Neke žene osjećaju da su trudne i prije pozitivnog testa za trudnoću. Najraniji znakovi uključuju:

Osjetljive, natečene grudi

Mnoge žene kažu da su im grudi osjetljivije nego pred početak mjesečnice.

Umor 

Povećana razina hormona progesterona i dodatni napor potreban za početak razvoja djeteta može učiniti da se osjećate umornije nego inače.

Često mokrenje

Ubrzo nakon što ste zatrudnili, možete početi češće mokriti.

Pojačani njuh

Mnoge trudnice mogu biti preplavljene mirisima rano u trudnoći. Ovo može biti nuspojava rapidnog povećavanja razine estrogena u vašem tijelu.

Odbojnost prema hrani

Iznenada je određena hrana u kojoj ste uživali sada potpuno odbojna za vas.

Mučnina ili povraćanje

Mučnine i povraćanje obično počinju tek za nekoliko tjedana, ali neke žene osjećaju te simptome ranije.

Povišena bazalna tjelesna temperatura

Ako bazalna temperatura ostaje povišena nakon ovulacije vjerojatno ste trudni.

Tagovi: trudnica, trudnoća

Saznajte više o temi i na našem forumu

Uključi se na Trudnica.hr Forum, sudjeluj u raspravama, podijeli svoje znanje i iskustva te postani dio naše online zajednice.NAPOMENA: Registracijom na Trudnica.hr portal automatski ćeš biti registrirana na naš forum sa istim korisničkim podacima.

Prijavi se ili registraraj na portal Trudnica.hr

Registriraj se
Pratite nas na Facebooku
Izdvajamo: