Uspješno si prijavljena na stranicu!

Izaberi svoj tjedan trudnoće i saznaj novosti i zanimljivosti skrojene za tebe ...Sakrij tjedan trudnoće

Zametak na pogrešnome mjestu

A- A A+ Ispiši članak
Objavljeno 20.08.2012. u rubrici: Problemi u trudnoći, Žensko zdravlje

Pozitivan test mokraće na trudnoću nikako ne znači da je trudnoća uredna, pa je nužno napraviti ultrazvučni pregled

O izvanmaterničnoj trudnoći govorimo onda kad se oplođeno jajašce ne ugnijezdi u maternicu nego na nekom drugom mjestu, npr. vratu maternice, jajovodu, jajniku ili čak u trbuhu. I dan-danas to je po život opasno stanje, to više što raznolikošću simptoma oponaša brojne poremećaje i abnormalnosti, te se stoga i teže prepoznaje.Između 0,25 i 1,4 posto svih trudnoća su izvanmaternične, s tim da je češća u postupcima potpomognute reprodukcije i prijenosa zametaka (umjetne oplodnje), kad se javlja u 2 do 4 posto slučajeva.

Što povećava mogućnost nastanka

Prethodne upale

Među rizičnim čimbenicima koji mogu dovesti do izvanmaternične trudnoće na prvome mjestu je ranija upala u zdjelici. Najčešći uzročnik takve upale je Chlamydia trachomatis, spolno prenosiva bakterija koja uzrokuje stvaranje priraslica i sljepljivanje jajovoda, što ometa normalno gibanje resica u jajovodu i onemogućuje dolazak zametka do maternice. Zbog toga se zametak "ukopava" tamo gdje mu nije mjesto, tj. u jajovodu, što je ujedno i najčešća lokacija izvanmaternične trudnoće (pojavnost iznosi 95 do 98 posto).

Ranije izvanmaternične trudnoće

Ako je žena već imala izvanmaterničnu trudnoću, i dalje je u povećanom riziku od ponovne pojave u odnosu na ostatak ženske populacije u reproduktivnoj dobi.

Priraslice

Stvaranje priraslica kao posljedica kirurških zahvata na jajovodima ili u zdjelici također povećava mogućnost razvoja rizičnih faktora za pojavu izvanmaternične trudnoće.Korisnice intrauterinog uloška, tzv. spirale, trebale bi biti upoznate s činjenicom da ona smanjuje rizik za trudnoću u maternici za 99,5 posto, a za trudnoću izvan maternice - u jajovodu za 95 posto. Što se događa? Intrauterini uložak može dovesti do blagih upala usporavanjem treperenja resica koje uzrokuju pomicanje zametka prema maternici, pa on ostaje u jajovodu.

Češća blaža klinička slika

Kako bi mogao rasti, zametak treba dovoljno mjesta, a u slučaju ugnježđivanja u jajovodu, taj preduvjet nije ispunjen te se razvijaju simptomi koji upućuju na to da nešto nije u redu. Najdramatičnija klinička slika nastaje u trenutku prsnuća jajovoda i obilna krvarenja u trbuh, kad pacijentica osjeti naglu jaku bol, a zbog obilna krvarenja i posljedičnog pada tlaka, može izgubiti svijest. Izlivena krv uzrokuje bolove u ramenima i ispod dijafragme, trbuh postaje tvrd i daje sliku akutne kirurške bolesti, te se i u dijagnostičkom smislu može zamijeniti upalom slijepog crijeva ili jajnika. Ipak je mnogo češća blaža klinička slika, koja se javlja u oko 80 posto slučajeva. Pacijentica osjeća bol na jednoj strani trbuha, izostanak normalne menstruacije uz oskudno krvarenje iz rodnice.

Serijska mjerenja beta HCG-a

Da bi se potvrdila sumnja na izvanmaterničnu trudnoću, treba učiniti pretragu kojom se dokazuje prisutnost hormona trudnoće beta HCG-a (horionski gonadotropin). Kako jedna vrijednost neće uputiti na to je li trudnoća normalna ili patološka, potrebno je napraviti serijska mjerenja, svakih dva dana, i pratiti vrijednosti. U normalnoj trudnoći vrijednost beta HCG- a se udvostručuje, a kod izvanmaternične početna je vrijednost niža od očekivane za vrijeme trajanja trudnoće i nema udvostručavanja vrijednosti svakih dva dana, nego upravo suprotno - nalazimo istu vrijednost ili blagi pad.No, sama vrijednost beta HCG-a nije dovoljna za postavljanje dijagnoze izvanmaternične trudnoće. Najpouzdaniji način dijagnosticiranja je kombinirati serijske vrijednosti beta HCG-a iz krvi s nalazom ultrazvuka vaginalnom sondom i obojenog doplera.

Pristup ovisan o situaciji

Saznajte više o temi i na našem forumu

Uključi se na Trudnica.hr Forum, sudjeluj u raspravama, podijeli svoje znanje i iskustva te postani dio naše online zajednice.NAPOMENA: Registracijom na Trudnica.hr portal automatski ćeš biti registrirana na naš forum sa istim korisničkim podacima.

Najnovniji članci

Prijavi se ili registraraj na portal Trudnica.hr

Registriraj se
Pratite nas na Facebooku
Izdvajamo: