Uspješno si prijavljena na stranicu!

Izaberi svoj tjedan trudnoće i saznaj novosti i zanimljivosti skrojene za tebe ...Sakrij tjedan trudnoće

Zametak na pogrešnome mjestu

A- A A+ Ispiši članak
Objavljeno 20.08.2012. u rubrici: Problemi u trudnoći, Žensko zdravlje

Pozitivan test mokraće na trudnoću nikako ne znači da je trudnoća uredna, pa je nužno napraviti ultrazvučni pregled

O izvanmaterničnoj trudnoći govorimo onda kad se oplođeno jajašce ne ugnijezdi u maternicu nego na nekom drugom mjestu, npr. vratu maternice, jajovodu, jajniku ili čak u trbuhu. I dan-danas to je po život opasno stanje, to više što raznolikošću simptoma oponaša brojne poremećaje i abnormalnosti, te se stoga i teže prepoznaje.Između 0,25 i 1,4 posto svih trudnoća su izvanmaternične, s tim da je češća u postupcima potpomognute reprodukcije i prijenosa zametaka (umjetne oplodnje), kad se javlja u 2 do 4 posto slučajeva.

Što povećava mogućnost nastanka

Prethodne upale

Među rizičnim čimbenicima koji mogu dovesti do izvanmaternične trudnoće na prvome mjestu je ranija upala u zdjelici. Najčešći uzročnik takve upale je Chlamydia trachomatis, spolno prenosiva bakterija koja uzrokuje stvaranje priraslica i sljepljivanje jajovoda, što ometa normalno gibanje resica u jajovodu i onemogućuje dolazak zametka do maternice. Zbog toga se zametak "ukopava" tamo gdje mu nije mjesto, tj. u jajovodu, što je ujedno i najčešća lokacija izvanmaternične trudnoće (pojavnost iznosi 95 do 98 posto).

Ranije izvanmaternične trudnoće

Ako je žena već imala izvanmaterničnu trudnoću, i dalje je u povećanom riziku od ponovne pojave u odnosu na ostatak ženske populacije u reproduktivnoj dobi.

Priraslice

Stvaranje priraslica kao posljedica kirurških zahvata na jajovodima ili u zdjelici također povećava mogućnost razvoja rizičnih faktora za pojavu izvanmaternične trudnoće.Korisnice intrauterinog uloška, tzv. spirale, trebale bi biti upoznate s činjenicom da ona smanjuje rizik za trudnoću u maternici za 99,5 posto, a za trudnoću izvan maternice - u jajovodu za 95 posto. Što se događa? Intrauterini uložak može dovesti do blagih upala usporavanjem treperenja resica koje uzrokuju pomicanje zametka prema maternici, pa on ostaje u jajovodu.

Češća blaža klinička slika

Kako bi mogao rasti, zametak treba dovoljno mjesta, a u slučaju ugnježđivanja u jajovodu, taj preduvjet nije ispunjen te se razvijaju simptomi koji upućuju na to da nešto nije u redu. Najdramatičnija klinička slika nastaje u trenutku prsnuća jajovoda i obilna krvarenja u trbuh, kad pacijentica osjeti naglu jaku bol, a zbog obilna krvarenja i posljedičnog pada tlaka, može izgubiti svijest. Izlivena krv uzrokuje bolove u ramenima i ispod dijafragme, trbuh postaje tvrd i daje sliku akutne kirurške bolesti, te se i u dijagnostičkom smislu može zamijeniti upalom slijepog crijeva ili jajnika. Ipak je mnogo češća blaža klinička slika, koja se javlja u oko 80 posto slučajeva. Pacijentica osjeća bol na jednoj strani trbuha, izostanak normalne menstruacije uz oskudno krvarenje iz rodnice.

Serijska mjerenja beta HCG-a

Da bi se potvrdila sumnja na izvanmaterničnu trudnoću, treba učiniti pretragu kojom se dokazuje prisutnost hormona trudnoće beta HCG-a (horionski gonadotropin). Kako jedna vrijednost neće uputiti na to je li trudnoća normalna ili patološka, potrebno je napraviti serijska mjerenja, svakih dva dana, i pratiti vrijednosti. U normalnoj trudnoći vrijednost beta HCG- a se udvostručuje, a kod izvanmaternične početna je vrijednost niža od očekivane za vrijeme trajanja trudnoće i nema udvostručavanja vrijednosti svakih dva dana, nego upravo suprotno - nalazimo istu vrijednost ili blagi pad.No, sama vrijednost beta HCG-a nije dovoljna za postavljanje dijagnoze izvanmaternične trudnoće. Najpouzdaniji način dijagnosticiranja je kombinirati serijske vrijednosti beta HCG-a iz krvi s nalazom ultrazvuka vaginalnom sondom i obojenog doplera.

Pristup ovisan o situaciji

Saznajte više o temi i na našem forumu

Uključi se na Trudnica.hr Forum, sudjeluj u raspravama, podijeli svoje znanje i iskustva te postani dio naše online zajednice.NAPOMENA: Registracijom na Trudnica.hr portal automatski ćeš biti registrirana na naš forum sa istim korisničkim podacima.

Prijavi se ili registraraj na portal Trudnica.hr

Registriraj se
Pratite nas na Facebooku
Izdvajamo: